ATRIBUŢII

Serviciul desfășoară activități de cercetare penală pentru identificarea și cercetarea autorilor în cazul comiterii unor infracțiuni grave cu moduri de operare deosebite cum sunt: 

- tâlhării calificate grave comise în locuinţă sau sediul profesional de către autori mascaţi prin folosirea de arme de foc (sau replici ale acestora), sau cu imobilizarea persoanei vătămate prin legare ori punerea în stare de inconştienţă.

- tâlhării calificate grave comise asupra unităţilor bancare sau alte instituții unde se mânuiesc importante valori monetare (caselor de amanet/schimb valutar, unităţilor poştale), asupra firmelor de curierat, magazinelor de arme de foc precum și asupra autovehiculelor specializate în transportul de bani sau valori.

- furturi calificate grave prin care autorii au sustras ATM-uri bancare, case de bani/seifuri, sume de bani din ATM-uri prin folosirea materiilor explozive, sume de bani sau bunuri cu valori foarte mariprecum și bunuri din patrimoniul cultural aflate în muzee, situri arheologice sau case de licitaţii.

- infracţiunile comise de detectivi particulari atestaţi conform Legii 329/2003 (republicată), săvârşite în legătură cu exercitarea acestei profesii.

- infracţiunile de vânzare sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută de lege, conform art. 27 din O.U.G nr.43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată.

- infracţiunile de vătămare corporală din culpă săvârşite de personalul medical ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru exercitarea unei anumite activităţi.

- infracţiunile prevăzute de art. 202, alin. (5) din Codul Penal care au avut ca urmare vătămarea corporală, dacă au fost săvârşite de personalul medical.

- infracţiunile de evadare şi înlesnirea evadării.

- activități de urmărire penală, delegate de procuror, pentru infracțiunile a căror cercetare penală este în competența proprie a acestuia.

- alte infracțiuni, din dispoziția prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul București sau a conducerii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

De asemenea, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale sunt desfășurate activități privitoare la:

- punerea în executare a mandatelor penale emise de autoritățile judiciare române (mandate de executare a pedepsei închisorii și mandate de arestare preventivă) și străine (mandate europene de arestare).

- prinderea ori clarificarea situației persoanelor urmărite.

- gestionarea situației persoanelor care domiciliază pe raza Municipiului București, împotriva cărora parchetele și instanțele judecătorești dispun următoarele măsuri preventive: control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu.

- atestarea detectivilor particulari și autorizarea deținătorilor de detectoare de metale conform legislației în vigoare.