19 Aprilie 2024Sursa: DGPMB

REȚINUȚI DE POLIȚIȘTII CAPITALEI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ ȘI INSTIGARE LA TÂLHĂRIE CALIFICATĂ

În zilele de 16 și 18 aprilie 2024, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București -  Brigada de Poliţie pentru Transportul Public au reținut doi tineri, în vârstă de 14, respectiv 17  ani, față de care sunt efectuate cercetări într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie calificată și instigare la tâlhărie calificată.

În fapt, la data de 13 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 69 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce călătorea cu un autobuz, pe un traseu din Sectorul  5,  o persoană ar fi deposedat-o, prin smulgere, de două lănțișoare pe care le avea la gât, apoi a coborât din mijlocul de transport în comun și a fugit.

Cercetările și investigațiile efectuate au condus către un minor, în vârstă de 14 ani, bănuit de comiterea faptei. De asemenea, a mai fost identificat un alt tânăr, în vârstă de 17 ani, bănuit ca fiind instigator al tânărului de 14 ani.

În cursul zilei de 16 aprilie 2024, tânărul în vârstă de 17 ani a fost depistat și condus la audieri, iar la data de 18 aprilie 2024, a fost depistat și bănuitul în vârstă de 14 ani.

În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reținuți pentru 24 de ore, față de bănuitul în vârstă de 17 ani fiind dispusă, ulterior, măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.

De asemenea, și tânărul în vârstă de 14 ani va fi prezentat în fața magistraților cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tâlhărie calificată și instigare la tâlhărie calificată.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este un procedeu al procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.