17 Mai 2022Sursa: DGPMB

REȚINUT PENTRU COMITEREA INFRACŢIUNILOR DE FURT CALIFICAT, EFECTUAREA DE OPERAŢIUNI FINANCIARE ÎN MOD FRAUDULOS ŞI ACCES ILEGAL LA UN SISTEM INFORMATIC

Luni, 16 mai a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti- Serviciul Furturi de Autovehicule, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București au reţinut un tânăr, în vârstă de 21 de ani, bănuit de săvârşirea  mai multor infracţiuni,  pe raza sectorului 4. 

Ancheta a fost declanşată de o plângere penală în care un bărbat reclama faptul că în noaptea de 08/09 februarie a.c., persoane necunoscute i-au sustras autoturismul, parcat pe o stradă din sectorul 4, în interiorul căruia se aflau mai multe bunuri, printre care și un card bancar.

Poliţişti din cadrul Serviciului Furturi de Autovehicule au demarat cercetările, identificând doi tineri de 21 și, respectiv, 23 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

La data de 12 aprilie a.c., polițiștii au depistat și condus la sediul subunității unul dintre tineri, fiind reținut și, ulterior, fiind dispusă măsura controlului judiciar, pentru furt calificat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar şi acces ilegal la un sistem informatic.

În cursul zilei de ieri, 16 mai a.c., cel de-al doilea a fost depistat şi condus la sediul subunităţii pentru audieri, iar în urma probatoriului administrat, în sarcina acestuia s-a stabilit că în noaptea de 08/09 februarie a.c., împreună cu celălalt tânăr ar fi sustras autoturismul, parcat pe o stradă din sectorul 4, în care se aflau mai multe bunuri, precum și un card bancar.

Aceștia ar fi folosit cardul persoanei vătămate și ar fi efectuat mai multe tranzacții, în valoare de aproximativ 510 lei.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului Furturi de Autovehicule, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar  şi acces ilegal la un sistem informatic, cu cel în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentat magistraţilor.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.