02 Martie 2023Sursa: DGPMB

PERCHEZIȚIE A POLIȚIȘTILOR CAPITALEI ÎNTR-UN DOSAR DE ÎNȘELĂCIUNE

La data de 1 martie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 26 Poliție, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, în municipiul București, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată. 

În urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate de către polițiști din cadrul Secției 26 Poliție a fost identificat un bărbat, în vârstă de 21 de ani, bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de înșelăciune.

În fapt, în perioada 28 octombrie 2022 - 09 noiembrie 2022, bănuitul ar fi efectuat pe o platformă online mai multe comenzi de obiecte vestimentare și telefoane mobile, iar pentru o parte dintre ele ar fi utilizat conturi fictive, respectiv identități nereale. Din cercetări, s-a stabilit că acesta ar fi solicitat returul pentru fiecare comandă, iar în colete ar fi introdus alte bunuri decât cele ce au făcut obiectul comenzilor sau ar fi deschis și închis ușa cușetei de retur, fără a introduce vreun bun. Astfel, bărbatul a utilizat opțiunea de returnare rapidă a sumelor de bani, cauzând un prejudiciu de peste de 25.000 de lei.

În urma perchezițiilor efectuate la data de 1 martie 2023, au fost identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. De asemenea, bănuitul a fost depistat și condus la audieri.

Față de cel în cauză a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate  de către Secția 26 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată (7 acte materiale).

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.