09 Iunie 2024Sursa: DGPMB

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 9 iunie 2024, peste 2.800 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dintre care peste 1.700 de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, peste 1.030 de jandarmi ai Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, în colaborare cu 110 cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, acționează pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024.

Prin măsurile luate, se are în atenție buna derulare a procesului electoral, efectivele din teren intervenind prompt, conform competențelor legale, atunci când situația se impune, atât pentru a preveni orice abatere de la normele legale în vigoare, cât și pentru a soluționa cu celeritate eventualele sesizări ale cetățenilor.

Până la ora 14.00, la nivelul municipiului București, au fost semnalate 28 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, trei nu s-au confirmat, iar 9 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 15.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

De asemenea, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor în cazul a 7 persoane, în proximitatea sau în curtea instituțiilor unde au fost amenajate secții de votare, pentru diverse probleme medicale constatate( probleme respiratorii, lipotimie, simptome specifice stării de leșin).

În perioada de referință, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.280 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru cinci posibile infracțiuni.

Exemple:

1. La o secție de vot din Sectorul 6, în urma efectuării controlului corporal și al bagajului, asupra unui bărbat, în vârstă de 82 de ani,  a fost găsită o ștampilă.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 20 Poliție Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

2.  De asemenea,  un bărbat a reclamat membrilor comisiei unei secții de votare din Sectorul 5, că ar fi primit buletine de vot deja ștampilate.

Polițiști din cadrul Secției 24 Poliție s-au deplasat cu operativitate la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în momentul exercitării dreptului de vot, bărbatul a aplicat ștampila pe un buletin, iar în urma acestei proceduri, tușul de pe primul buletin s-a imprimat pe următorul buletin de vot. 

Astfel, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate nu se confirmă.

3. Astăzi, 9 iunie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 7 Poliție au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, cercetările fiind continuate de către Secția 7 Poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la infracțiunea de fraudă la vot.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. 

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

CENTRUL DE COMUNICARE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI