05 Octombrie 2017Sursa: DGPMB

BĂRBAT URMĂRIT INTERNAŢIONAL PRINS ÎN FLAGRANT DE POLIŢIŞTII CAPITALEI IMEDIAT DUPĂ COMITEREA UNEI INFRACŢIUNI DE TENTATIVĂ LA ÎNŞELĂCIUNE

Miercuri, 4 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au prins în flagrant un bărbat, în vârstă de 64 de ani, ce figura ca urmărit pentru fapte de înşelăciune, imediat după ce a indus în eroare reprezentanţii unei societăţi comerciale, determinându-i să îi livreze o comandă în valoare de aproximativ 32.000 de lei.

La data de 3 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 1 au fost sesizaţi de către reprezentanţii unei societăţi comerciale cu privire la o posibilă tentativă la înşelăciune.

Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat că persoane necunoscute au contactat partea vătămată prin intermediul poştei electronice şi ulterior telefonic, sub pretextul că ar fi reprezentanţii unei societăţi comerciale, în vederea achiziţionării de cartuşe pentru multifuncţionale de mare capacitate, în valoare de aproximativ 32.000 de lei, pe care urmau să le achite cu un bilet la ordin la o dată ulterioară.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că societatea invocată şi-a creat o aparenţă de legitimitate, prin înfiinţarea unui site pe care figurează că societatea se ocupă atât cu materiale de construcţii, produse electronice şi electrocasnice cât şi produse alimentare şi prin închirirea unui spaţiu într-o clădire de birouri impozantă, situată în zona centrală a Capitalei, fără a declara însă acest punct de lucru şi fără a desfăşura aici activităţi comerciale, totodată sediul firmei fiind stabilit într-o clădire aflată în stare avansată de degradare, de la periferie.

La data de 4 octombrie a.c., poliţiştii au procedat la supravegherea punctului de lucru situat în sectorul 1 al părţii vătămate, activitate în urma căreia a fost identificat un curier, care s-a prezentat pentru a prelua coletele destinate societăţii comerciale menţionate de bănuit.

Ulterior, deşi atât sediul societăţii cât şi punctul de lucru se aflau pe raza municipiului Bucureşti, curierul s-a deplasat pe raza judeţului Ilfov, la un complex de spaţii comerciale, unde a parcat în faţa unui depozit şi la indicaţiile unei persoane, a început să descarce coletele, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Astfel, a fost identificat atât curierul, un bărbat în vârstă de 38 de ani, cât şi destinatarul coletelor, un bărbat în vârstă de 64 de ani, care şi-a atribuit în mod nereal calitatea de reprezentant al societăţii comerciale invocate, fără a fi în raporturi contractuale cu aceasta. Totodată, s-a constatat faptul că cel în cauză figura ca urmărit, având emise pe numele său atât mandat de arestare europeană cât şi mandat de arestare preventivă, pentru fapte de înşelăciune.

În interiorul depozitului au fost identificate cantitatea de peste 3.000 de litri ulei hidraulic şi peste 35.000 de metri liniari de cabluri electrice, în valoare de aproximativ 70.000 de lei, susceptibile a proveni din săvârşirea de fapte ilicite.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune, cu cel în cauză în stare de reţinere, urmând a fi prezentat magistraţilor, fiind efectuate verificări pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestuia.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Fişiere ataşate