11 Septembrie 2024Sursa: DGPMB

PERCHEZIȚII ALE POLIȚIȘTILOR CAPITALEI ÎNTR-UN DOSAR DE CAMĂTĂ ȘI ȘANTAJ

În această dimineață, 11 septembrie 2024, poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pun în executare 13 mandate de percheziție domiciliară și 18 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

În fapt, în perioada ianuarie - septembrie 2024, patru bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani, cu scopul de a obține venituri ilicite, ar fi acordat mai multor persoane, în mod repetat, cu titlu de împrumut și fără a fi autorizate în acest sens, diferite sume de bani, cărora le-ar fi aplicat dobânzi stabilite în mod discreționar. 

Din cercetări, s-a stabilit faptul că, în momentul în care persoanele împrumutate se aflau în imposibilitatea de a plăti sumele de bani convenite, la termenele fixate, cei 4 bănuiți, prin amenințări, presiuni psihice și violență fizică, le-ar fi determinat să plătească banii împrumutați și dobânzile aferente. 
 
Astfel, în vederea probării activității infracționale a bănuiților, astăzi, 11 septembrie a.c., au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie, o armă și aproximativ 70.000 de euro.

Persoanele vizate vor fi conduse la audieri, față de acestea urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Grupuri Infracționale Violente - DGPMB, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de camătă și șantaj.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, precum și de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Capitalei.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Fişiere ataşate