Comunicat
Polițiștii Capitalei au fost la datorie și în această perioadă, pentru a se asigura că Ziua Internațională a Muncii a fost sărbătorită în siguranță.
Polițiștii au acționat, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria București și cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice la toate manifestările cultural – artistice şi sportive, la care a participat un număr mare de persoane, precum și în zona parcurilor şi a locurilor de agrement.
Acțiunile au avut drept scop asigurarea desfășurării în condiții de deplină ordine și siguranță publică a tuturor activităților și s-au avut în vedere, cu precădere, spațiile amenajate în aer liber pentru recreere (cum ar fi parcurile, arenele sportive și alte asemenea locuri), precum și principalele artere de intrare și de ieșire din București, unde s-a acționat pentru fluența traficului rutier și prevenirea blocajelor.
Ca de fiecare dată s-a acționat pe două paliere: cel de prevenire și cel de combatere a faptelor antisociale.
Astfel, în cele trei zile, în 120 de cazuri, polițiștii au prins în flagrant delict, persoane implicate în infracțiuni de furt, lovire sau alte violențe, violență în familie, distrugere, conducere fără permis sau conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise.
În tot acest interval atenția a fost îndreptată asupra menţinerii ordinii publice și prevenirii oricăror stări conflictuale, asupra fluenței circulaţiei în zona adiacentă parcurilor și locurilor de agrement, precum și a traficului în zona de intrare în Capitală.
Au fost în atenția noastră arterele devenite pietonale, unde mii de persoane s-au plimbat sau au asistat la spectacole.
Pentru prevenirea accidentelor grave de circulație și combaterea excesului de viteză, s-au utilizat aparatele radar.
De asemenea, polițiștii Brigăzii Rutiere în colaborare cu inspectori din cadrul Registrului Auto Român au desfășurat activități de control în trafic, în scopul creșterii siguranței rutiere pe drumurile publice din Capitală, prevenirii accidentelor de circulație înregistrate pe fondul deficiențelor tehnice ale vehiculelor și diminuării disconfortului fonic produs de autovehiculele cărora le-au fost aduse modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor.
În cadrul acțiunii s-a urmărit, cu precădere, starea tehnică a autovehiculelor prin verificarea sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, a sistemului de frânare, mecanismului de direcție, instalației de iluminare/semnalizare și asupra echipamentelor electrice, legalității modului în care sunt montate și utilizate luminile de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, în afara celor omologate, sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie), deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia, etc.
Astfel, în urma activităților desfășurate au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 19.000 de lei, pentru modificări ale sistemului de evacuare a noxelor, pentru modificari constructive neomologate, precum și pentru alte deficiențe tehnice.
Polițiștii rutieri, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Registrului Auto Român, au retras 10 certificate de înmatriculare, precum și seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare, pentru deficiențele tehnice constatate.
În urma activităților desfășurate în zona rutieră, aproximativ 200 de conducători auto au trecut în altă categorie de participanți la trafic, devenind pietoni. Dreptul de a conduce le-a fost suspendat ca urmare a nerespectării unor reguli de trafic sau în urma constatării unor fapte de natură penală.
Așa cum am precizat, și transportul în comun de suprafață și de subteran a fost în atenția noastră, în 34 de situații fiind aplicate sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 61 din 1991, ce prevede sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.