În perioada 15-19 septembrie 2014 o delegaţie a DGPMB a efectuat o vizită de studiu la Poliţia Berlin – Departamentul Investigaţii Criminale, Republica Federală Germania, activitate prevăzută în proiectul cu finanţare europeană LLP-LdV/PAR/2013/RO/170 „Developing the competencies of specialized structures to combat serious crimes committed with a high level of violence” (CIG), aflat în curs de implementare la nivelul instituţiei noastre.

Pe parcursul celor cinci zile, s-a avut în vedere realizarea unui schimb eficient de informaţii legate de metodele de cercetare şi investigare a infracţiunilor grave comise cu un grad înalt de violenţă.    În deschiderea activităţilor planificate de către gazde, au fost prezentate o serie de date generale referitoare la Berlin,  la climatul infracţional existent şi la structura, personalul şi competenţele Poliţiei Naţionale. Pe timpul acestei deplasări delegaţia română a făcut vizite la Laboratorul Criminalistic, Institutul de Medicină Legală, Ambasada României din Berlin şi Sediul Grupului Consultativ al Şefului Poliţiei din Berlin, pentru intervenţie în cazul infracţiunilor majore.

Membrii delegaţiei germane au susţinut prezentări cu privire la sistemul judiciar german, ocazie cu care s-a constatat că infracţiunile sunt definite în mod similar în Codurile Penale şi în legile speciale ale României şi ale Germaniei, existând însă diferenţe în privinţa pedepselor instituite de normele juridice. De asemenea aceştia au evidenţiat faptul că fiecare Land al Republicii Federale Germane are propria legislaţie.

Ca organizare, lucrătorii de analiză a informaţiilor şi profiling fac parte componentă a departamentelor de investigaţii, fiecare departament având aproximativ 5 lucrători desemnaţi în cadrul procesului de analiză

S-a reiterat importanţa investigării infracţiunilor cu un grad de pericol social foarte mare, prin canale “open-source” (surse deschise), în foarte multe cazuri obţinându-se informaţii valoroase din site-uri de socializare, anunţuri on-line, presă etc.

Cu ocazia vizitei la Institutul de Medicină Legală, ne-a fost prezentat modul cum această instituţie îşi desfăşoară activitatea. Un element important al activităţii acestora constă în faptul că înainte de efectuarea unei autopsii, cadavrului i se face un Computer Tomograf 3D, aspect ce ajută foarte mult medicul legist atât înainte cât şi în timpul efectuării autopsiei, precum şi faptul că se pot afla mult mai multe detalii despre modul cum a murit persoana respectivă.

În partea finală a vizitei, delegaţia română a fost primită de către Adjunctul Poliţiei din Berlin, doamna Margarete Koppers, care a înmânat membrilor delegaţiei române certificate de participare la schimbul de experienţă dezvoltat prin proiectul Leonardo Da Vinci, co-finanţat de Uniunea Europeană. Doamna Margaret Coopers a felicitat atât partenerii români, cât şi pe cei germani pentru organizarea şi ducerea la bun sfârşit a proiectului şi şi-a manifestat încrederea că aceleaşi relaţii de bună colaborare se vor regăsi pe tot parcursul implementării proiectului şi vor contribui din plin la atingerea rezultatelor scontate.

Galerie foto