În perioada 18-21 noiembrie 2013, delegaţia Direcției Generale de Poliție a Municipiului București alcătuită din lucrători din cadrul Serviciului de Analiză a Informațiilor, Serviciului Omoruri și Serviciului de Investigații Criminale a desfașurat, în Katovice, Polonia, prima vizită din cadrul Proiectului cofinanțat din fonduri ale Uniunii Europene „Dezvoltarea capacităţii structurilor specializate de a preveni, combate şi investiga în mod eficient infracţiunile grave comise cu violenţă”.

Proiectul face parte din Programul “Invațare pe tot parcursul vieții” și din Programul sectorial Leonardo da Vinci, desfăşurându-se sub îndrumarea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

În cadrul proiectului, Poliția Capitalei are drept parteneri Poliția Katovice (Polonia) și Poliția Berlin (Germania), alături de care, pe parcursul următorilor 2 ani, prin schimburi de experiență, va caută modalitați de îmbunătățire și de uniformizare a procedurilor investigative în cazul infracțiunilor grave comise cu un grad înalt de violență.

Vizita efectuată în Katovice s-a soldat cu un dialog deschis și amplu, acoperind sfera criminalitații grave, a grupurilor infracționale dar și a metodelor și tehnicilor analitice folosite pentru probarea activității infracționale a suspecților. S-a urmărit, totodată, conturarea unor puncte comune, din perspectiva situației operative dar și a activitații investigative, precum și trasarea unor viitoare linii de cooperare.

Alături de activitațile teoretice, au fost organizate vizite la Departamentul Criminalistic, Unitatea specializată pentru intervenții în cazul evenimentelor provocate de huligani, la Unitatea Antitero și la Școala de Poliție din Katovice.

Membrii delegației Poliției Capitalei au revenit cu premise concrete pentru eficientizarea muncii de poliție, cu noi puncte de sprijin în combaterea și cercetarea infracționalitații transfrontaliere dar și cu noi prieteni.