23 Mai 2018Sursa: DGPMB

STRĂIN ÎN ROMÂNIA

Studiul sociologic ”Străin în România” a fost realizat în perioada februarie-mai 2018, de către Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Poliția Capitalei și a avut ca scop cunoașterea infracțiunilor judiciare cu victime/autori cetățeni străini. Ca metodologie, s-a utilizat analiza secundară a unor note interne privind sesizări înregistrate în anul 2017, de către unitățile de poliție pe a căror  rază  de  competență s-au comis. Cunoașterea acestor tipuri de fapte este deosebit de importantă pentru proiectarea activității de prevenire, în contextul în care, în 2019, România va deține președinția Consiliului Europei. Conform unor surse din mass-media, în primele 10 luni ale anului 2017, aproximativ 2 milioane de turiști străini au vizitat Bucureștiul, Centrul Istoric fiind printre preferințele acestora.

Din raportul întocmit reiese faptul că, în 2017, cetățenii străini au fost implicați, ca subiect pasiv sau activ , în 714 fapte de natură penală. În cele mai multe cazuri este vorba de un singur autor și o singură victimă, dar sunt și incidente cu mai mulți autori și o singură victimă, precum și cu mai multe victime și un singur autor. Dintre faptele enunțate, cele mai multe (372) au fost furturi, urmate de trecere frauduloasă a frontierei (86 fapte), lovire (68 de fapte), însușirea bunului găsit (31 de fapte), distrugere (23), infracțiuni la regimul circulației (23), înșelăciuni (19), amenințare (17), deținere armă (4), altele (71).

Celor mai multe persoane vătămate li s-au sustras portofelele cu acte și bani, pe stradă sau de pe spătarul scaunelor în baruri, restaurante sau în mijloacele de transport în comun. De exemplu, un cetățean a fost oprit pe stradă de falși polițiști care i-au cerut banii din portofel, pentru ”a-i verifica”.

Drumul de la aeroport în oraș poate fi uneori şi cu peripeții, fie că turiștii aleg transportul în comun sau un taxi. Au fost înregistrate situaţii în care cetățenii străini şi-au lăsat bagajele în taxi și au coborât  pentru a scoate bani de la bancomat,de exemplu,  moment în care taximetristul a plecat cu tot cu bagaje, sau au fost înşelaţi cu privire la suma de plată.  De precizat este faptul că, în cele mai multe cazuri, victimele nu cunosc firmele de taximetrie cărora le aparțin mașinile pentru că acestea sunt luate direct de pe stradă și nu la comandă. Alteori, ei țin banii și telefonul în buzunarul pantalonilor, devenind victime facile pentru hoții din mijloacele de transport în comun.

O altă situație, destul de des întâlnită, este cea în care victimele bărbați invită în camerele de hotel femei, întâlnite pe stradă, despre care apoi declară că nu le cunoșteau și care le fură bunurile, banii sau cheile de la mașină.

Din totalitatea faptelor de furt reclamate, o treime au avut loc în zona centrală, fie pe stradă, fie în baruri sau restaurante. Din numărul total al faptelor de lovire, trei s-au produs cu cuțitul, pe fondul unor discuții purtate în contradictoriu și a consumului de băuturi alcoolice.

În ceea ce privește trecerea frauduloasă a frontierei, cei mai mulți provin din zone aflate în conflict. Persoanele au atras atenția polițiștilor pentru că erau în grupuri și păreau dezorientați. În toate cazurile, aceștia au fost predați IGI-Direcția de Imigrări a Municipiului București.

Referitor la violențele în familie, în jumătate din cazuri victimele sunt femei de cetățenie română aflate în relație de căsătorie/concubinaj cu bărbați de cetățenie străină. Există însă și cazuri în care agresorii sunt români, iar victimele cetățeni străini.

În cazul infracțiunilor la regimul circulației, cetățenii străini au condus fie fără a avea permis, fie sub influența băuturilor alcoolice, fie cu acte expirate sau cu vehicule neînmatriculate.

Din analiză rezultă că 511 cetățenii străini au fost în anul 2017 părţi vătămate în diverse infracţiuni, cei mai mulţi fiind bărbaţi (400).   Din aceştia, 130 au fost implicați în incidente în zona centrală a Bucureştiului, majoritatea în restaurante sau baruri unde, pe fondul consumului de alcool au căzut victime ale infracțiunilor de furt sau înșelăciune. Infracţiunile sesizate în cazul acestora sunt de -  furt, lovire şi alte violenţe, însușirea bunului găsit, înșelăciune, distrugere, tâlhărie şi ameninţare.

Ca în fiecare an și în 2018 și, cu prioritate, în 2019, polițiștii de prevenire vor veni, în sprijinul cetățenilor străini, cu o serie de sfaturi preventive, în limbi de circulație internațională.

Astfel, astăzi, 23 mai 2018, echipe mixte formate din polițiști, jandarmi,  specialiști antidrog, antitrafic de persoane și anticorupție vor avea întâlniri cu  operatori economici din zona centrală pentru a stabili împreună măsuri ca răspuns la riscurile de victimizare identificate.

Acțiunea are loc în ”Săptămâna prevenirii criminalității”, eveniment național aflat la cea de a XIV-a ediție.