18 Aprilie 2017Sursa: DGPMB

POLIŢIA CAPITALEI DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎN PATRU PAGINI 3 – 16 aprilie 2017

După cum şi-a propus, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, prin intermediul presei, precum şi al site-ului oficial al instituţiei, aduce la cunoştinţa opiniei publice acţiunile şi activităţile desfăşurate, potrivit competenţelor conferite de lege, precum şi rezultatele obţinute în domeniile asigurării liniştii cetăţenilor, prevenirea şi combaterea infracţiunilor (furturi din buzunare, din genţi/poşete, tâlhării, în domeniul comerţului de orice natură, a evaziunii fiscale, ş.a.m.d).

De asemenea, Poliţia Capitalei vine în sprijinul cetăţenilor cu sfaturi preventive,  astfel încât să poată fi evitate,  pe cât posibil, situaţiile în care aceştia ar putea deveni victime ale persoanelor cu preocupări infracţionale.

Astăzi,  perioada de referinţă este prima jumătate a lunii aprilie, interval ce cuprinde Sărbătorile Floriilor şi Sfintelor Sărbători de Paşti,  răstimp în care poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au constatat în flagrant 286 infracţiuni,  în timpul sau imediat după săvârşirea acestora, în care sunt cercetate 349 de persoane, infracţiuni care se înscriu în gama celor ce aduc atingere patrimoniului, dar şi vieţii şi integrităţii fizice a persoanei (furt, tâlhărie, loviri şi alte violenţe, distrugere, conducere fără permis, nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, tulburarea ordinii şi liniştii publice, contrabandă, etc. ).

În acest interval au fost sesizate 250 de infracţiuni de furt, şi de această dată, cele mai multe, 162, fiind din şi de la auto. Au fost reclamate ca sustrase 4 autoturisme, unul fiind recuperat. Au fost reclamate 11  infracţiuni de tâlhărie, fapte în care autorii au smuls victimelor telefonul mobil sau geanta. 

Din punct de vedere al infracţiunilor cu violenţă, la nivelul municipiului Bucureşti au fost sesizate 13 agresiuni, toate comise spontan.

Au fost identificate şi sunt cercetate 193 de persoane bănuite de comitere de infracţiuni şi au fost  puse în aplicare peste 70 de măsuri preventive. Au fost depistate  33 de persoane urmărite, care fie erau date dispărute, fie se sustrăgeau anumitor măsuri (executarea pedepsei cu închisoare sau mandate de arestare preventivă).   

În vederea recuperării prejudiciilor create prin comiterea infracţiunilor   s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri imobile şi mobile în valoare de aproximativ 2.914.000 lei.

În perioada 3 – 16 aprilie, Brigada Rutieră a constatat 59 de infracţiuni specifice competenţei şi a efectuat cercetări în 128 de accidente rutiere în urma cărora 16 persoane au fost rănite grav şi 143 uşor. Având în vedere că între principalele cauze de producere a accidentelor rutiere este şi neacordarea priorităţii fie faţă de pietoni, fie faţă de autovehicule, alături de traversarea prin loc nepermis sau fără respectarea prevederilor legale,  au fost executate acţiuni punctuale în mai multe zone ale Capitalei.

Cu ocazia manifestărilor publice ce au avut loc, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a cooperat în permanență cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea stabilirii tuturor detaliilor privind misiunile şi asigurarea, potrivit competenţelor, a măsurilor de menţinere a ordinii publice şi siguranţei rutiere cu ocazia organizării acestora.

Peste 3.300 de poliţişti ai Capitalei la datorie de sărbători.

La nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au fost stabilite responsabilitățile efectivelor mobilizate pentru  sărbătorirea Paștelui ortodox și catolic și începerea vacanței de primăvară.

Principalele priorități ale Poliţiei Capitalei continuă să fie protejarea comunității, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, prevenirea accidentelor rutiere  și menținerea fluenței circulației.

În perioada sărbătorilor, în Bucureşti, s-au aflat la datorie peste  3.300 de poliţişti, care au acordat o atenție sporită zonelor aglomerate și lăcașelor de cult unde s-a preconizat un aflux important de persoane.

Echipajele de ordine şi siguranţă publică au acţionat astfel încât să asigure protecția cetățenilor, precum și prevenirea și combaterea infracțiunilor, inclusiv a faptelor antisociale specifice aglomerărilor de persoane.

De asemenea, echipe specializate de polițiști au asigurat intervenția operativă în cazul sesizărilor primite de la populație și în situația producerii unor incidente.

Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii Capitalei au desfășurat în această perioadă, în sistem integrat, acțiuni pentru verificarea legalității activităților comerciale, ținând cont de faptul că în perioada Sărbătorilor Floriilor şi Sfintelui Paști aceste activități se intensifică semnificativ și există riscul de a avea pe piață produse expirate sau contrafăcute. Controalele au avut loc în special în piețe și târguri agroalimentare, în scopul depistării comercianților care nu respectă reglementările legale din domeniu și pun în pericol sănătatea oamenilor.

Au fost verificate mai mult de 60 de societăţi comerciale fiind aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 260.000 lei. De asemenea, au fost indisponibilizate cantităţi de peşte şi carne de miel în valoare de 12.600 lei.