17 Februarie 2017Sursa: DGPMB

POLIŢIA CAPITALEI DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎN PATRU PAGINI 01 – 14 februarie 2017

După cum şi-a propus, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, prin intermediul presei, precum şi al site-ului oficial al instituţiei, aduce la cunoştinţa opiniei publice acţiunile şi activităţile desfăşurate, potrivit competenţelor conferite de lege, precum şi rezultatele obţinute în domeniile asigurării liniştii cetăţenilor, prevenirea şi combaterea infracţiunilor (furturi din buzunare, din genţi/poşete, tâlhării, în domeniul comerţului de orice natură, a evaziunii fiscale, ş.a.m.d).

De asemenea, Poliţia Capitalei vine în sprijinul cetăţenilor cu sfaturi preventive, astfel încât să poată fi evitate, pe cât posibil, situaţiile în care aceştia ar putea deveni victime ale persoanelor cu preocupări infracţionale.

Astăzi,  perioada de referinţă analizată este prima jumătate a lunii februarie, răstimp în care poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu au constatat în flagrant 234 infracţiuni,  în timpul sau imediat după săvârşirea acestora, în care sunt cercetate 260 de persoane, infracţiuni care se înscriu în gama celor ce aduc atingere patrimoniului, dar şi vieţii şi integrităţii fizice a persoanei (furt, tâlhărie, loviri şi alte violenţe, distrugere, conducere fără permis, tulburarea ordinii şi liniştii publice, contrabandă, etc. ).

În acest interval au fost sesizate 274 de infracţiuni de furt, şi de această dată, cele mai multe, 161, fiind din şi de la auto. Au fost reclamate ca sustrase 6 autoturisme, 4 dintre acestea fiind recuperate  în scurt timp. Au fost reclamate 16  infracţiuni de tâlhărie, fapte în care autorii au smuls victimelor telefonul mobil sau geanta. 

Din punct de vedere al infracţiunilor cu violenţă, la nivelul municipiului Bucureşti au fost sesizate 8 agresiuni, toate comise spontan.

Au fost identificate şi sunt cercetate 196 de persoane bănuite de comitere de infracţiuni şi au fost  puse în aplicare peste 62 de măsuri preventive. Au fost depistate 30 de persoane urmărite, care fie erau date dispărute, fie se sustrăgeau anumitor măsuri (executarea pedepsei cu închisoare sau mandate de arestare preventivă).         

Poliţiştii din cadrul secţiilor şi sectoarelor, precum şi cei din serviciile centrale au pus în aplicare 33 de mandate de percheziţie, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe judeţe, în cauze privind săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, tâlhărie, proxenetism, viol, înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale.

În vederea recuperării prejudiciilor create prin comiterea infracţiunilor s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri imobile şi mobile în valoare de aproximativ 640.100 lei, fiind recuperată şi suma de 100.000 lei.

În perioada 01 – 14 februarie, Brigada Rutieră a constatat 38 de infracţiuni specifice competenţei şi a efectuat cercetări în 101 accidente rutiere în urma cărora  7 persoane au fost rănite grav şi 113 uşor. Având în vedere că între principalele cauze de producere a accidentelor rutiere este şi neacordarea priorităţii fie faţă de pietoni, fie faţă de autovehicule, alături de traversarea prin loc nepermis sau fără respectarea prevederilor legale, au fost executate acţiuni punctuale în mai multe zone ale Capitalei.

Cu ocazia manifestărilor publice ce au avut loc, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a cooperat în permanență cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea stabilirii tuturor detaliilor privind misiunile şi asigurarea, potrivit competenţelor, a măsurilor de menţinere a ordinii publice şi siguranţei rutiere.

 

Sfaturi pentru prevenirea furturilor din autovehicule                                                                   
 
 Măsurile de protecţie pe care trebuie să le luăm în momentul parcării autovehiculului sunt la îndemâna noastră şi constituie elementul cheie pentru descurajarea potenţialilor infractori.  Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de această categorie de hoţi este bine să aveţi în vedere următoarele aspecte:

-  Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să nu parcaţi maşina în locuri izolate, întunecoase sau neamenajate.

- Pentru a reduce riscul victimal, lăsaţi autoturismul parcat pe timpul nopţii în parcări amenajate sau în zone bine iluminate.

- Nu păstraţi dublura cheilor de contact în sertarul de la bord – torpedou şi nici nu lăsaţi acte personale sau alte înscrisuri în autoturism.

- De asemenea, nu lăsaţi cheile în contact, niciodată, în momentul în care părăsiţi autoturismul, chiar şi atunci când o faceţi pentru o scurtă perioadă de timp.

- Pentru reducerea riscului victimal, Poliţia Capitalei vă mai recomandă ca atunci când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru câteva minute, verificaţi dacă geamurile sunt închise şi portierele asigurate.

 - Nu lăsaţi în autoturism la vedere, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare. Acestea reprezintă „o adevărată tentaţie” chiar şi pe timpul zilei, fiind o provocare pentru hoţi.

-  Nu-i invitaţi pe hoţi să vă spargă maşina, lăsând la vedere în maşină obiecte de valoare! Riscaţi să constataţi cu uimire cât de rapid acţionează aceştia, chiar şi ziua în locuri aglomerate.

- În timpul opririi la semafor, în parcări sau în intersecţii aglomerate, este indicat să aveţi geamurile autoturismului închise şi portierele asigurate.

- Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate!

 - Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii;

- O măsură de prevenţie a furtului autoturismului este cea de asigurare a autoturismului cu sisteme mecanice antifurt, dispozitive care sunt uşor de procurat şi destul de eficiente. Similar, montarea unui sistem de alarmare cu avertizare acustică şi luminoasă este o altă măsură ce poate contribui la reducerea riscului de victimizare pe acest gen de infracţiune.

- Marcaţi piesele vulnerabile (jenţi, oglinzi, pneuri etc.) şi nu lăsaţi autoturismele defecte, perioade îndelungate de timp în diferite locuri de unde pot fi tractate sau dezmembrate de către infractori.

 - Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului! În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul, ci sesizaţi POLIŢIA, prin apelul de urgenţă 112!

În final, Poliţia Capitalei le recomandă tuturor cetăţenilor să reclame furtul sau distrugerea autoturismului, pentru că doar cunoscând aceste situaţii, poliţiştii bucureşteni pot declanşa verificări în aceste cazuri, în scopul identificării suspecţilor, a tragerii lor la răspundere penală şi pentru recuperarea prejudiciului astfel creat.