28 Februarie 2017Sursa: DGPMB

ESCROCATE ON-LINE

În luna ianuarie 2017, la Secţia 1 Poliţie, o femeie de 39 de ani a reclamat faptul că prin intermediul unui site a intrat în contact cu un bărbat care, după o perioadă în care i-a câştigat încrederea, i-a cerut  cu titlul de împrumut  o sumă de  aproximativ 1.300 lei  invocând că trebuie să achite  un comision legat de  o lucrare în domeniul IT.

Ulterior a rezultat că datele pe care i le comunicase erau false, iar suma de bani nu a fost returnată.

Din cercetările efectuate de către poliţiştii de investigaţii criminale a rezultat că şi alte femei, cu vârste cuprinse între  36 şi 38 de ani au fost păgubite de acelaşi bărbat, care se prezenta ca angajat în domeniul IT sau reprezentant  al unei organizaţii internaţionale.

Toate persoanele au fost contactate prin intermediul unui site matrimonial şi după multe conversaţii  în care li se promitea o relaţie de lungă durată, le cerea diverse sume de bani. Pentru a le anihila vigilenţa şi a le face să creadă că împrumutul le va fi restituit pretindea că are de încasat mari sume de bani în euro din diverse proiecte pe care le dezvoltase, dar că nu ar fi dispus de bani lichizi la acel  moment având contul blocat. După ce  obţinea banii întrerupea orice  legătură cu victimele, prejudiciul  total creat fiind de 19.000 lei.

Având în vedere toate aceste aspecte, în intervalul ianuarie- februarie 2017, cu  sprijinul  Inspectoratului   General al Poliţiei Române – Directia Operaţiuni Speciale, s-a trecut  la documentarea acestei cauze, iar astăzi, 28.02.2017 în baza mandatului emis de Judecătoria Sectorului 1, Politia  Secţiei 1 a efectuat o percheziţie domiciliară la adresa bărbatului, pe raza judeţului Caraş-Severin, fiind depistate mai multe probe şi mijloace de probă ( telefoane mobile, tablete, înscrisuri), precum şi sume de bani-în lei şi euro.

Cel în cauză, pe numele căruia a fost emis şi un mandat de aducere urmează să fie condus pentru audieri la subunitatea de poliţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.