06 Iulie 2017Sursa: DGPMB

COMUNICAT (update)

Update: În această dimineaţă, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, au pus în aplicare 3 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi 3 mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte  violenţe, distrugere şi tulburarea linistii publice.

În cauză au fost efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare, distrugere, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, şi tulburarea ordinii și liniștii publice, toate prev. de Codul Penal, constând în aceea că :

În data de 18.05.2017, în jurul orelor 20:30, Oprean Ioan Mircea, în timp ce se afla incinta UPB – Facultatea de Transporturi a fost lovit cu pumnii și picioarele de către o persoană necunoscută de sex bărbătesc, acesta  amenințându-l totodată cu un cuțit, în timp ce se afla în parcarea amenajată din spatele facultății. De asemenea, persoana vătămată a declarat că în momentul în care a încercat să se refugieze în autoturismul personal, a constatat că unul dintre cauciucurile autoturismului a fost tăiat.

Persoana vătămată, a declarat că îl bănuieşte pe suspectul C.G.V. de o implicare în acest conflict pe fondul unor neînţelegeri mai vechi care au apărut între ei.

Suspecţii  SANDU ION PAUL şi CHIVU VIOREL ALEXANDRU aparțin unei zone a sportivilor și luptătorilor profesioniști (practicanți de kickboxing, MMA, kempo), fiind de notorietate că asocierea în acest grup poate genera conficte stradale cu impact mediatic având ca motive câștigarea notorietății, tranșarea unor conflicte între aceștia și apropiați ai lor și alte persoane.

În cauză s-a dispus reţinerea pe o durată de 24 de ore a suspecţilor:

1. SANDU ION PAUL, cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin. 2 din C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie, constând în aceea că în data de 18.05.2017, în jurul orelor 20:30, în timp ce se afla în parcarea amenajată din incinta UPB – Facultatea de Transporturi, l-a lovit cu pumnii și picioarele pe Oprean Ioan Mircea provocându-i acestuia leziuni traumatice;

- amenințare, faptă prev. de art. 206 alin. 1 din C.Pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie, constând în aceea că în acelaşi context l-a amenințat pe Oprean Ioan Mircea că îl omoară, având în mână un cuțit. Acțiunile sale i-au provocat persoanei vătămate un sentiment de teamă pentru viața sa.

- distrugere, faptă prev. de art. 253 alin. 1 din C.Pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie, constând în aceea că în data de 18.05.2017 a provocat distrugeri autoturismului aparținând lui Oprean Ioan Mircea, în sensul că a îndoit aripa stânga-spate a acestuia și pragul în aceeași zonă, precum și faptul că a secționat cauciucul stânga-spate al autoturismului.

- tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prev. de art. 371 din C.Pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie, constând în aceea că acțiunile violente ale sale și ale lui Chivu Viorel Alexandru din data de 18.05.2017 împotriva lui Oprean Ioan Mircea au produs un puternic impact mediatic, acestea fiind cu atât mai grave cu cât ele avut loc în incinta unei instituții publice, într-un cadru universitar, la un interval orar în care acest loc este tranzitat atât de cadre didactice, cât și de studenți. Mai mult, violențele comise împotriva lui Oprean Ioan Mircea au creat în rândul cadrelor didactice din cadrul UPB o stare de tulburare indignare, neliniște și nesiguranță.

- toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C.pen. referitoare la concursul real de infracțiuni.

2.CHIVU VIOREL ALEXANDRU, cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prev. de art. 371 din C.Pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie, constând în aceea că acțiunile violente ale sale și ale lui Sandu Ion Paul din data de 18.05.2017 împotriva lui Oprean Ioan Mircea au produs un puternic impact mediatic, acestea fiind cu atât mai grave cu cât ele avut loc în incinta unei instituții publice, într-un cadru universitar, la un interval orar în care acest loc este tranzitat atât de cadre didactice, cât și de studenți. Mai mult, violențele comise împotriva lui Oprean Ioan Mircea au creat în rândul cadrelor didactice din cadrul UPB o stare de tulburare indignare, neliniște și nesiguranță.

- complicitate la lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 48 rap. la art. 193 alin. 2 din C.Pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie,  constând în aceea că în data de 18.05.2017, în jurul orelor 20:30, l-a însoțit pe Sandu Ion Paul în parcarea amenajată din incinta UPB – Facultatea de Transporturi, asigurându-i acestuia atât un confort psihic în vederea ducerii la îndeplinire a rezoluției infracționale, cât și paza și scăparea de la locul săvârșirii infracțiunii. Astfel, beneficiind de sprijinul lui Chivu Viorel Alexandru, Sandu Ion Paul l-a lovit cu pumnii și picioarele pe Oprean Ioan Mircea, provocându-i acestuia leziuni traumatice ;

- complicitate la distrugere, faptă prev. de art. 48 rap. la art. 253 alin. 1 din C.Pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. referitoare la starea de recidivă postcondamnatorie, constând în aceea că în , în acelaşi context, l-a însoțit pe Sandu Ion Paul în parcarea amenajată din incinta UPB – Facultatea de Transporturi, asigurându-i acestuia atât un confort psihic în vederea ducerii la îndeplinire a rezoluției infracționale, cât și paza și scăparea de la locul săvârșirii infracțiunii. Astfel, beneficiind de sprijinul lui Chivu Viorel Alexandru, Sandu Ion Paul a provocat distrugeri autoturismului aparținând lui Oprean Ioan Mircea.

- toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C.pen. referitoare la concursul real de infracțiuni.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o fază a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.